Laphan asukastilaisuus Keminmaassa 4.4.2024 – Blogi Eeva Lääkkö

LAPHAN ASUKASTILAISUUS KEMINMASSA 4.4.2024
 
Käytin seuraavan puheenvuoron:
Talouden sopeuttaminen on taitolaji. Se ei tarkoita automaattisesti palvelujen karsimista. Se tarkoittaa prosessien tehostamista, uuden luomista, laajaa näkemystä ja hyvää yhteistyötä. Ennen päätöksiä tulee asiat selvittää perusteellisesti ja erityisesti arvioida päätösten vaikutukset. Lapin hyvinvointialueen johdon tulee esittää täydelliset selvitykset taloudesta ja toiminnasta sekä perustelut ennen kuin yhtään sopeuttamispäätöstä tehdään.
 
Kunnan ja Lapin hyvinvointialueen tulee keskustella säännöllisesti kunnan alueella toimivista palveluista ja niiden kehittämisestä, etenkin jos sopeuttamistarvetta on. Kyse on paitsi asukkaiden myös kunnan elinvoimasta, jolla viime kädessä on merkittävä vaikutus asukkaiden hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseen. Jos ei ole palveluja tai ne tuotetaan huonosti ei ole myöskään hyvinvoivia ja terveitä asukkaita.
 
Nyt on kuitenkin niin, että täällä ei tiedetä kuin jälkeenpäin kun muutoksia on jo tehty. Myös kuntalaisille tiedottaminen on tärkeää oikea-aikaisesti Tässä olemme nyt kuulleet Laphan esityksen. Todellinen vaikuttaminen on myöhässä, koska Laphan hallituksen kokous on jo pian. Me ollaan kutsuttu Laphan johtoa keskustelemaan muutoksista jo viime vuoden puolella ja alku vuodesta 2024, mutta siellä ei ole huomioitu meidän kutsua.
 
Esitin tilaisuudessa seuraavat kysymykset: Miksi päätösten ennakkoarviointia ei tehdä siten kuin lait sen vaativat?
Toinen kysymys on: Meitä kiinnostaa nyt Keminmaan sote-palvelut ja terveyskeskus, vuodeosasto, joka on nyt akuutti- ja kuntoutusosasto. Niihin kohdistuvat talouden sopeuttamisen muutokset mitä ne ovat? Tilaisuudessa emme saaneet vastausta, joten esitin, että vuodeosaston osalta vastaus pitää saada mahdollisimman pian.
 
Keminmaan terveyskeskuksen vuodeosaston asian toi hyvin esille myös kunnanjohtaja Hannele Matinlassi. Hän näytti Laphan esittämät kolme skenaariokarttaa, joista ei selvinnyt Keminmaan vuodeosaston asiaa. Kiitos Hannnelelle erittäin hyvästä puheenvuorosta.
 
lääkkö eeva
Eeva Lääkkö - Kunnanhallituksen puheenjohtaja

Jätä kommentti